Renault behåller sitt fokus på grön, hållbar teknik

Under första halvåret 2022 ökar Renault markant andelen el- och hybridbilar jämfört med 2021, och visar starka resultat på en utmanad marknad med vikande försäljning. Det visar halvårsresultatet från Renault som offentliggjordes i mitten av juli.

Renault meddelade förra året att man vill ha den grönaste modellserien i Europa till 2025. Målet är att minst 65 % av alla bilar som säljs på bara tre år ska vara el- eller hybridbilar. Försäljningssiffrorna från första halvåret 2022 visar att företaget är på god väg.

Under första halvåret 2021 stod el- och hybridbilar för 26 % av den totala försäljningen. Nu, ett år senare, har andelen stigit till hela 36 %. Samtidigt säljs bilarna i allt större utsträckning direkt till privatkunder som nu köper 53 % av alla Renaults bilar. Det är en ökning med 13 %-enheter jämfört med samma period 2021. Samtidigt ökar försäljningen i det mer lönsamma C-segmentet med 12 %

På en marknad där bränslepriserna stiger kraftigt är Renault starkt representerat i förhållande till elbilar. På den internationella marknaden finns hela fem modeller till salu på 100% el från Renault.

Renault Zoe fortsätter att ha en rimlig försäljning trots att modellen är några år gammal, medan Twingo E-Tech Electric står för mer än hälften av totala Twingo-försäljningen i Frankrike. Samtidigt är Megane Electric på väg att möta förväntningarna med 20 000 beställningar redan. Och när det kommer till fordon för företag har Renault precis lanserat Renault Master med ett större batteri och längre räckvidd, och den helt nya Renault Kangoo E-TECH Electric har nyligen lanserats.

Samtidigt är Renault också starka i hybridsegmentet (Plug in and hybrid), som har vuxit med 87 % jämfört med samma tid förra året, och står nu för en försäljning på 59 000 bilar. Renault Clio hybrid står för 22%, Captur Plug in Hybrid för 25% och Arkana hybrid för 59% av försäljningen. Volymerna i hybridsegmentet kommer tveklöst att öka med Nya Renault Austral som lanseras i slutet av 2022. Modellen kommer bland annat med en innovativ 200 hk hybridmotor, som har en så låg förbrukning som 4,5 l/100 km.

Under första halvåret 2022 sålde Renault totalt 716.720 bilar – en minskning med 16,5 % jämfört med första halvåret 2021. I Europa var försäljningen 414.515 bilar med en genomsnittlig marknadsandel på 6,4 %, vilket är 0,65 procentenheter bättre än samma tid förra året.